Instalace fotovoltaiky – jak probíhá a jak na ni dům připravit

Nejdříve k vám dorazí tým montážníků, kteří připevní fotovoltaické panely na střechu pomocí kotvicích systémů. Pak přichází elektrikáři, kteří se postarají o natažení kabelů a instalaci rozvaděče. Během 2–5 dní je hotovo, a to bez velkého vrtání nebo sekání. Od vás instalace fotovoltaiky téměř nic nevyžaduje.

Montáž fotovoltaických panelů na střechu

Nejdříve na střechu připevníme kotvicí systém pro upevnění solárních panelů. Nejlepší způsob montáže vybíráme podle střešní krytiny. Pokud máte na střeše tašky, v místě montáže je dočasně vyndáme a háky pomocí vrutů upevníme přímo do krokví či trámů. Na taškách vybrousíme jen malý prostor pro průchod háku a naskládáme je zpět. Tento způsob uchycení nabízí velmi pevné spojení s konstrukcí střechy, a proto nevyžaduje tolik kotvicích bodů.

Při montáži solárních panelů na plechovou střechu používáme držáky na falc. V žádném případě nevrtáme díry skrz střechu, abychom zachovali 100% funkčnost střešní krytiny. Držáky na falcovaný plech nenabízí tak pevné spojení jako háky navrtané přímo do trámů, ale nemusíte mít obavy, že by hrozilo odfouknutí panelů. Zpravidla se instaluje více držáků, aby byla zajištěna odolnost kotvicího systému při jakémkoliv počasí. Montáž fotovoltaiky na eternit neprovádíme.

Jakmile jsou kotvy na svém místě, připevní se na ně hliníkové profily. Na ty se pak přišroubují panely pomocí úchytů.

Montáž solárních panelů na plochou střechu

Na rovnou střechu nejdříve instalujeme hliníkovou konstrukci se sklonem 15°. To je důležité hned z několika důvodů. Nakloněné panely dokážou efektivněji zachytit sluneční paprsky. Zároveň si zachovají svoji samočisticí funkci – neulpívají na nich nečistoty a průběžně se omývají deštěm. Optimální sklon panelů v ČR je sice 35°, ale při takovém naklonění se mezi řadami panelů musí nechat více než dvakrát větší rozestupy než při 15°, a to kvůli zastínění. Sklon 15° umožňuje instalovat více panelů na menší plochu, a tím získat vyšší výkon celého systému.

Samotná montáž solárních panelů na střechu už probíhá stejně jako u šikmé střechy. Na hliníkovou konstrukci panely přišroubujeme pomocí úchytů. Jeden rozdíl tu ale je – konstrukci musíme zatížit betonovými bloky, obrubníky nebo dlaždicemi.

Instalace střídače a baterií

Jakmile jsou panely na střeše, následuje instalace elektroniky. Střídač a baterie umístíme do technické místnosti, sklepa nebo garáže. Volba konkrétní místnosti, kam umístit baterie pro fotovoltaiku, je na vás, ale musí splňovat pár základních kritérií.

Teplota by se měla pohybovat ideálně v rozmezí 10 až 25 °C, v žádném případě nesmí klesnout k bodu mrazu. Místnost by měla být suchá s dobrou ventilací, aby se baterie nepřehřívaly. Baterie nesmí být umístěny v obytném prostoru kvůli požární ochraně.

Otázkou ještě zůstává, kudy vést kabely od solárních panelů. Většinou je ukládáme do lišt. Pokud si přejete vést kabely přímo ve zdi, umístíme je do husích krků. Vy si následně můžete do zdi vyfrézovat drážky a kabely skrýt za omítku.

Příprava rozvaděče pro fotovoltaiku

Když si představíte schéma zapojení fotovoltaické elektrárny, je následujícím krokem propojení střídače s hlavním domovním rozvaděčem (HDR). Díky tomu bude vaše fotovoltaická elektrárna připojena k domovním rozvodům a také k distribuční síti.

My přímo do HDR nezasahujeme a vytváříme vlastní rozvaděč, kam instalujeme všechny potřebné komponenty (např. wattrouter nebo smartmetr). Díky tomu máte veškeré ovládací a jisticí prvky k fotovoltaice na jednom místě. Z fotovoltaického rozvaděče se pak můžeme napojit buď na HDR nebo přímo do odběrného místa – sloupku. Nejlepší řešení volíme také podle vzdáleností mezi technologiemi, protože přívodní kabel k fotovoltaice by měl být co nejkratší.

Jak dlouho trvá montáž fotovoltaiky?

Instalace fotovoltaické elektrárny zabere obvykle 2–5 dní. Většinou trvá 1–3 dny montáž solárních panelů – záleží na velikosti a složitosti instalace. Poté zahájí práci elektrikáři, kteří se postarají o natažení kabelů a elektroinstalaci, což zabere 1–2 dny. Záleží samozřejmě také na počasí. Smluvně vám garantujeme dokončení instalace do 14 dní od zahájení prací.

Pak už zbývá jen elektrárnu uvést do provozu. K tomu budete potřebovat revizní zprávu – revizi vám zajistíme maximálně do 1–2 týdnů po instalaci. Poté za vás podáme žádost o první paralelní připojení u vašeho distributora. Na jeho zpracování má distributor lhůtu 30 dní. V průměru tak montáž fotovoltaiky a její uvedení do provozu trvá asi 1–1,5 měsíce.

Chápeme, že svoji fotovoltaiku chcete mít co nejrychleji hotovou, aby začala vyrábět elektřinu. Proto vám smluvně garantujeme i zahájení montážních prací, a to do 60 dní od schválení připojení k distribuční síti, které podáváme do 7 dní od podpisu smlouvy o dílo.

Příprava na fotovoltaiku

Jak vidíte, instalace fotovoltaické elektrárny nevyžaduje velké stavební zásahy. Proto ani nemusíte provádět zvláštní přípravu na fotovoltaiku. Z vaší strany úplně stačí, když vyklidíte technickou místnost, kam se umístí střídač a baterie. Na umístění se samozřejmě domluvíme předem, abyste měli na vše dostatek času.

Je ale jedna věc, na co si dát pozor při instalaci fotovoltaiky. Solární panely mají životnost kolem 30 let a během této doby by na střeše měly nerušeně ležet. Proto je důležité, aby vaše střecha byla v perfektním stavu. Pokud vyžaduje opravu, proveďte ji ještě před instalací panelů. Vyplatí se také vyčištění střešní krytiny od mechů a lišejníků.

Instalace fotovoltaiky a stavební povolení

Instalace fotovoltaiky nevyžaduje stavební povolení, pokud se jedná o elektrárnu do 50 kW. Zároveň musí být splněny následující podmínky:

  • nezasahujete do nosných konstrukcí stavby,
  • neměníte způsob užívání stavby,
  • stavba nevyžaduje posouzení vlivů na životní prostředí (není v chráněném území),
  • fotovoltaika splňuje podmínky požární bezpečnosti,
  • nejedná se o kulturní památku (v památkové zóně nebo památkové rezervaci).

Drtivá většina instalací fotovoltaiky na rodinné domy tyto podmínky splňuje, a proto nepotřebuje stavební povolení ani stavební ohlášení.

Kdo může instalovat fotovoltaiku

Cena instalace fotovoltaiky pro rodinný dům vyjde asi na 30–40 tisíc korun, a tak si možná říkáte, zda by nebyla lepší instalace fotovoltaiky svépomocí. Kromě rizik, která vznikají v souvislosti s prací na střeše a elektroinstalací, byste ale měli vzít v úvahu ještě další věc. Pokud chcete žádat o dotaci na fotovoltaiku, musí ji instalovat oprávněná osoba s příslušnou živností, tedy vzděláním a kvalifikací.

Proto raději nechte instalaci fotovoltaiky na nás. Zajistíme vám bezproblémovou montáž dle podmínek dotačního programu, a ještě vám s vyřízením dotace pomůžeme. Pošlete nám nezávaznou poptávku ještě dnes – s garancí realizace do 60 dní.

Nechte to celé na nás!

Zanechte nám na sebe kontakt a náš obchodní zástupce se Vám nezávazně ozve s konzultací ohledně montáže fotovoltaické elektrárny u Vás doma.

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem vyřízení nezávazné konzultace.

Kontaktujte nás

Solar Brothers s. r. o.

Domažlická 1256/1,
Žižkov, 130 00 Praha 3
IČ: 17398908

C 371044 vedená u Městského
soudu v Praze
Kontakty

Karel Černý, jednatel
+420 736 751 763
karel.c@solarbrothers.cz

Pavel Kasal, jednatel
+420 775 652 451
pavel.k@solarbrothers.cz
Kde působíme

Praha
Středočeský kraj
Ústecký kraj
Liberecký kraj
Královehradecký kraj
Pardubický kraj
Plzeňský kraj
Karlovarský kraj
Jihočeský kraj
Vysočina
mapa