Kolik solárních panelů potřebujete? Spočítejte si výkon fotovoltaiky

Chystáte se investovat do solární energie, ale nejste si jistí, kolik panelů potřebujete pro optimální výkon fotovoltaického systému? Poradíme vám, jak určit ideální velikost fotovoltaiky pro váš rodinný dům.

Nejdříve si ujasněte, proč si fotovoltaiku pořizujete

Každý majitel rodinného domu si fotovoltaiku pořizuje s jiným cílem. Někomu jde o úsporu nákladů na elektřinu a rychlou návratnost investice. Jiný si přeje dosáhnout co největší soběstačnosti. Někdo vidí přínosy hlavně v ochraně životního prostředí a chce vyrobit maximum obnovitelné energie. Právě důvody pro pořízení fotovoltaiky do velké míry ovlivňují instalovaný výkon solárních panelů.

Jak spočítat výkon fotovoltaiky

Při požadavku na maximální výrobu stačí zvážit víceméně jen to, kolik solárních panelů unese vaše střecha a peněženka. Při snaze o nejkratší návratnost je výpočet komplikovanější. Je potřeba porovnat spotřebu a výrobu elektřiny v jednotlivých měsících, vypočítat zisk z prodeje přebytků i náklady na odběr elektřiny ze sítě a zohlednit celou řadu dalších proměnných.

Se složitým výpočtem si ale nemusíte dělat starosti. Rádi se návrhu vaší fotovoltaické elektrárny ujmeme. S kalkulacemi nám pomáhá speciální software a dlouholeté zkušenosti.

Připravíme vám cenovou nabídku a výpočet doby návratnosti zdarma a bez závazků. Pošlete nám nezávaznou poptávku.

5 otázek, na které musíte znát odpověď, než vyberete velikost fotovoltaické elektrárny

Rozhodli jste se, že si přece jen chcete sami přibližně spočítat, jak velkou fotovoltaickou elektrárnu si pořídit na dům? Pak si odpovězte na následující otázky.

  • Jaká je spotřeba vaší domácnosti?
  • Kolik energie ročně vyrobí solární elektrárna na vaší adrese?
  • Kolik solárních panelů se vejde na střechu?
  • Na jaký výkon fotovoltaiky dostanete dotaci?
  • Jak naložíte s přebytky?
Kolik panelů se vejde na střechu

1. Jaká je spotřeba vaší domácnosti?

Udělejte si přehled o tom, kolik elektřiny v domácnosti spotřebujete. Přesnou spotřebu najdete v ročním vyúčtování od dodavatele elektřiny. Záleží nejen na celkové spotřebě, ale zejména na jejím rozložení během roku. Primárním cílem při návrhu fotovoltaické elektrárny totiž je, abyste využili maximum vyrobené elektřiny pro vlastní spotřebu, protože její prodej do sítě se ne vždy vyplatí.

Počítejte s tím, že v podmínkách ČR nikdy nebudete schopni pokrýt celoroční spotřebu elektřiny výhradně ze solárních panelů. Podařilo by se to asi jen v případě instalace fotovoltaiky na chatu, kde pobýváte pouze v létě. Výkon fotovoltaických panelů v zimě totiž klesne přibližně na třetinu oproti letním měsícům.

Spotřebujete-li většinu elektřiny v zimních měsících, měli byste solární elektrárnu spíše naddimenzovat oproti celkové roční spotřebě. Pokud máte vysokou spotřebu elektřiny v létě (např. na klimatizaci), bude stačit nižší výkon.

2. Kolik energie ročně vyrobí solární elektrárna na vaší adrese?

Výkon fotovoltaické elektrárny se udává v jednotkách kilowattpeak (kWp). Na území České republiky vyprodukuje solární elektrárna o výkonu 1 kWp asi 950 kWh (Krkonoše) až 1 150 kWh (jižní Morava) elektřiny ročně. Přibližný výkon fotovoltaiky přímo v místě bydliště zjistíte pomocí interaktivní mapy od Evropské komise.

Kolik kWh elektřiny získáte z instalovaného výkonu fotovoltaiky 1 kWp (Plzeň)

Výkon fotovoltaiky v Plzni

Podívejte se na příklad z Plzně. V této lokalitě získáte z 1 kWp solárních panelů 1 048 kWh elektřiny. Na grafu je krásně vidět, jak se výkon solárních panelů v průběhu roku mění. Výkon fotovoltaických panelů v zimě (od listopadu do ledna) není ani třetinový oproti létu, výroba se pohybuje jen mezi 30–⁠40 kWh/měsíc. Maximálního výkonu fotovoltaická elektrárna dosáhne od dubna do srpna, kdy produkuje kolem 125 kWh/měsíc.

Výše uvedené hodnoty vychází z ideálních podmínek pro Českou republiku, kterých v realitě málokdy docílíte. Množství slunečního záření dopadající na panely totiž ovlivňuje nejen lokalita, ale také orientace panelů, jejich sklon, zastínění nebo znečištění. Proto byste k těmto vlivům měli přihlédnout při stanovení výkonu fotovoltaické elektrárny.

Orientace solárních panelů vůči světovým stranám

Nejvyššího výkonu solární panely dosáhnou při orientaci na jih. Při umístění na východ či západ panely ztratí asi 15 % celkového výkonu. Na druhou stranu i takové řešení má své výhody. Sluneční paprsky budou na panely dopadat dříve ráno (na východě) nebo později večer (na západě), a tak spotřebujete více elektřiny v době, kdy jste doma. Umístění solárních panelů na sever se nevyplatí, protože by vedlo ke ztrátám až 50 %.

Sklon solárních panelů

Optimální sklon panelů na střeše je 35°, aby vám v průběhu roku vyrobily co nejvíce elektrické energie. Při vodorovné instalaci panely ztrácí asi 15 % výkonu. Doporučuje se montovat solární panely se sklonem alespoň 15°, a to kvůli zachování energetických zisků a samočisticích schopností panelů.

Zastínění panelů

Fotovoltaické panely se zapojují sériově, a proto reálný výkon fotovoltaiky ovlivní i zastínění jediného článku –⁠ např. komínem nebo stromem. Pokud se částečnému zastínění střechy nelze vyhnout, mohou se panely osadit tzv. optimizéry. Ty zajistí odpojení (přemostění) zastíněného panelu, a tak nedojde k poklesu celkového výkonu.

Proměnlivé počasí a znečištění panelů

Množství energie vyrobené fotovoltaickou elektrárnou ovlivňuje počasí v daném roce. Rozdíly mezi jednotlivými roky mohou činit až 20 %. Výkon solárních panelů pod mrakem klesne asi na čtvrtinu. Pokud panely zakryje vrstva sněhu, nebudou vyrábět nic.

Problémy působí i znečištění, jako je prach nebo spadané listí. Z toho důvodu je důležité instalovat panely se sklonem alespoň 15°, aby po nich snadno stékala dešťová voda a průběžně je omývala.

3. Kolik solárních panelů se vejde na střechu?

Po výpočtu celkového instalovaného výkonu fotovoltaické elektrárny je nutné ověřit, jestli se na střechu takový výkon vůbec vejde.

  1. Nejdříve vypočítejte počet panelů. Celkový výkon elektrárny vydělte výkonem jednoho panelu. Dejme tomu, že chcete instalovat elektrárnu o výkonu 7 kWp (7 000 Wp). Jeden solární panel má výkon 405 Wp (celočerné panely Amerisolar).
    7000 / 405 = 17,28
    Pro výkon fotovoltaiky 7 kWp bude potřeba zapojit 17 panelů.
  2. Podle rozměru panelu ověřte, kolik zabere plochy na střeše. Rozměr panelů Longi je 1,722 × 1,134 m.
    1,722 × 1,134 = 1,95 m2
    Jeden solární panel zabere na střeše cca 2 m2.
  3. Vypočítejte, jak velkou plochu zaberou všechny panely.
    17 × 2 = 34 m2
    17 panelů zabere na střeše přibližně 34 m2.

Výše uvedený výpočet je velmi zjednodušený. Předpokládáme, že se na šikmou střechu umístí jeden panel vedle druhého. Při instalaci na rovnou střechu je nutné využít konstrukci, která se postará o dostatečný sklon panelů. Aby se panely vzájemně nestínily, nechávají se mezi jednotlivými řadami mezery.

Pokud se na střeše nachází střešní okna, komíny nebo je část střechy zastíněná, nelze počítat s celkovou plochou střechy. V takovém případě musíte vyměřit jednotlivé volné plochy. Není-li na střeše dost místa, můžete další panely instalovat třeba na garáž.

Nezapomeňte vzít v úvahu také zatížení střechy. Panely představují zátěž asi 22 kg/m2 a pro střechu v dobrém stavu to nepředstavuje problém. Při instalaci na rovnou střechu se ale konstrukce musí zatížit betonovými bloky. Celková váha tak dosáhne až dvojnásobku, což už může působit potíže se statikou střechy.

Fotovoltaické panely na rovné střeše potřebují zatíženou konstrukci

4. Na jaký instalovaný výkon fotovoltaiky dostanete dotaci?

Z programu Nová zelená úsporám získáte dotaci na fotovoltaiku ve výši až 200 000 Kč, ve vybraných obcích máte nárok ještě na 10% bonus. Dotace se vztahuje pouze na fotovoltaiky s instalovaným výkonem od 2 kWp do 10 kWp. Další podmínkou je, že se jedná o novou instalaci –⁠ pokud se po letech rozhodnete pro zvýšení výkonu fotovoltaické elektrárny, už na ni nemůžete čerpat dotaci.

Dříve platilo ještě další omezení dotace Nová zelená úsporám, a sice, že fotovoltaická elektrárna nesměla vyrobit více energie, než kolik činila průměrná spotřeba elektřiny v domácnosti. Tato podmínka už neplatí, a tak si s dotací můžete klidně nainstalovat fotovoltaiku o výkonu 10 kW, přestože vaše roční spotřeba energie činí pouze 5 kW.

5. Jak naložíte s přebytky?

Kapacita baterií musí být v souladu s velikostí fotovoltaiky

Solární panely vyrábí elektřinu během dne, kdy většina členů domácnosti není doma, a tak se vytváří přebytky. Ty můžete ukládat do baterií, využít je k ohřevu vody nebo je prodávat do sítě.

Při prodeji přebytků do sítě se musíte spoléhat na výkupní ceny, které stanoví dodavatel elektřiny. Přestože momentálně se pohybují kolem 3,50 Kč/kWh a v budoucnu budou pravděpodobně dále růst, v minulosti už poklesly na 0,20 Kč/kWh a nikdo vám nedokáže jejich výši garantovat. Proto bývá vhodnější k fotovoltaice přidat akumulaci do baterií, díky níž spotřebujete maximum vyrobené elektřiny.

Výkon fotovoltaické elektrárny musí být navržen v souladu s akumulací. Cílem je, abyste zužitkovali co nejvíce vyrobené elektřiny pro vlastní spotřebu a zároveň v létě prodávali přebytky –⁠ to vám vydělá peníze navíc, které pokryjí alespoň část nákladů na odběr elektřiny ze sítě v zimě. Zkrátka si nastavit parametry fotovoltaické elektrárny tak, aby vám ušetřila co nejvíce peněz a investice se vám co nejrychleji vrátila.

Způsob a kapacita akumulace je tak další věc, kterou byste měli zvážit při návrhu velikosti fotovoltaické elektrárny. Jestliže si zvolíte ukládání přebytků do baterií, můžete i na ně žádat o dotaci Nová zelená úsporám. Podmínkou je, aby kapacita baterií (v kWh) byla v rozmezí jednonásobku až dvojnásobku instalovaného výkonu fotovoltaiky (v kWp).

Nechte výpočet výkonu solárních panelů na nás

Zdá se vám stanovení velikosti fotovoltaické elektrárny složité? Není divu, u každého domu je potřeba zohlednit celou řadu individuálních parametrů. Nechte to raději na nás. Návrh a kalkulaci fotovoltaického systému vám připravíme na míru po bezplatné technické schůzce.

Nejdříve vás navštívíme u vás doma, zjistíme vaše požadavky, zaměříme střechu a ověříme proveditelnost instalace. Poté vypracujeme návrh fotovoltaiky pro váš dům včetně cenové nabídky a výpočtu doby návratnosti. Schůzka i veškeré kalkulace jsou pro vás zdarma a k ničemu vás nezavazují. Napište si o návštěvu našeho technika.

Na co si dát pozor při výběru velikosti fotovoltaiky

  • Na internetu najdete různé online kalkulačky, které vám během pár sekund vypočítají, kolik solárních panelů je potřeba na rodinný dům. Výsledky kalkulaček jsou ale velmi orientační, protože nezohledňují rozdílnou výrobu a spotřebu v průběhu roku. Raději na ně příliš nespoléhejte a nechte si vypracovat přesnou kalkulaci od odborníků zdarma.
  • Při stanovení velikosti solární elektrárny berte v úvahu aktuální spotřebu, ale dívejte se také do budoucna. Pokud si během několika let plánujete pořídit klimatizaci, vyhřívaný bazén nebo se vaše rodina rozroste o další členy, měli byste výkon fotovoltaické elektrárny adekvátně navýšit. Na zvýšení výkonu fotovoltaické elektrárny v budoucnu už totiž nemůžete uplatnit dotaci.
  • Při návrhu výkonu solární elektrárny se často zapomíná na degradaci panelů. Časem ztrácí panely na výkonu, a to až několik procent ročně. Za pár let tak vyrobené množství elektřiny výrazně klesne. Abyste tomu zabránili, vybírejte panely s garancí lineárního výkonu. My poskytujeme nadstandardní záruku 30 let na lineární výkon panelů Amerisolar. To znamená, že i po 30 letech zůstane zachováno minimálně 80 % výkonu.
  • Dříve platil limit 10 kW na výkon fotovoltaiky, abyste nemuseli mít na provozování elektrárny licenci od Energetického regulačního úřadu. S novelou energetického zákona od ledna 2023 je možné bez licence a stavebního povolení instalovat fotovoltaiku až do výkonu 50 kW. Stále však platí omezení na dotaci Nová zelená úsporám –⁠ ta se vztahuje jen na fotovoltaiky do 10 kWp.

Nechte to celé na nás!

Zanechte nám na sebe kontakt a náš obchodní zástupce se Vám nezávazně ozve s konzultací ohledně montáže fotovoltaické elektrárny u Vás doma.

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem vyřízení nezávazné konzultace.

Kontaktujte nás

Solar Brothers s. r. o.

Domažlická 1256/1,
Žižkov, 130 00 Praha 3
IČ: 17398908

C 371044 vedená u Městského
soudu v Praze
Kontakty

Karel Černý, jednatel
+420 736 751 763
karel.c@solarbrothers.cz

Pavel Kasal, jednatel
+420 775 652 451
pavel.k@solarbrothers.cz
Kde působíme

Praha
Středočeský kraj
Ústecký kraj
Liberecký kraj
Královehradecký kraj
Pardubický kraj
Plzeňský kraj
Karlovarský kraj
Jihočeský kraj
Vysočina
mapa