Nová zelená úsporám 2023: Co se od září mění v dotacích na fotovoltaiku?

Od září 2023 vstupují v platnost nové podmínky dotačního programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Žádost o dotaci na fotovoltaiku se zjednoduší a 10% dotační bonus bude platit ve více obcích. Co dalšího se změní v podmínkách Nová zelená úsporám?

Pro žádost o dotaci NZÚ už není třeba projektová dokumentace

Žádost o dotaci Nová zelená úsporám na fotovoltaiku se zrychlí a zjednoduší, protože už nebude nutné dokládat projektovou dokumentaci. To ušetří problémy v případech, kdy při instalaci solárních panelů dojde k jakékoliv změně (např. jiné uspořádání panelů na střeše). Se zrušením projektové dokumentace souvisí také zrušení příspěvku 5 000 Kč na její zpracování.

Nově se k žádosti o NZÚ bude přikládat pouze vyhodnocení úspor a přínosů opatření – tedy jinými slovy výpočet návratnosti. V Solar Brothers zpracováváme tuto kalkulaci automaticky a zdarma jako součást cenové nabídky.

10% dotační bonus pro více obcí

Na 10% dotační bonus nadále dosáhnou obyvatelé Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje. Nově se však navýšení dotace NZÚ bude týkat i hospodářsky a sociálně ohrožených území ve vybraných obcích s rozšířenou působností a na území́ bývalých vojenských újezdů.

Hospodářsky a sociálně ohrožená území, kde vzniká nárok na 10 % bonus

Kraj Výčet správních obvodů obcí s rozšířenou působností
Středočeský Beroun, Hořovice, Lysá nad Labem, Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště, Nymburk, Příbram
Plzeňský Blovice, Horažďovice, Klatovy, Nepomuk, Rokycany, Sušice
Jihočeský Milevsko, Soběslav, Dačice, Blatná, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Strakonice, Tábor
Karlovarský Kraslice, Sokolov, Ostrov, Karlovy Vary
Ústecký Litvínov, Most, Rumburk, Děčín, Varnsdorf, Podbořany, Chomutov, Kadaň, Ústí nad Labem, Lovosice, Teplice, Žatec, Louny, Litoměřice
Liberecký Tanvald, Frýdlant, Semily, Nový Bor, Česká Lípa, Liberec
Královehradecký Broumov, Dvůr Králové nad Labem
Pardubický Moravská Třebová, Česká Třebová, Svitavy, Králíky
Kraj Vysočina Moravské Budějovice, Pacov, Bystřice nad Pernštejnem, Telč, Světlá nad Sázavou, Náměšť nad Oslavou, Chotěboř, Třebíč
Jihomoravský Veselí nad Moravou, Hodonín, Kyjov, Moravský Krumlov, Znojmo
Olomoucký Přerov, Jeseník, Šumperk, Konice, Mohelnice, Uničov, Lipník nad Bečvou, Zábřeh, Hranice, Šternberk, Olomouc
Zlínský Bystřice pod Hostýnem, Kroměříž, Otrokovice, Holešov, Vsetín, Uherský Brod
Moravskoslezský Karviná, Havířov, Orlová, Vítkov, Rýmařov, Krnov, Bruntál, Bohumín, Odry, Český Těšín
Vojenský újezd Obce
Boletice Polná na Šumavě
Brdy Borovno, Bratkovice, Dobřív, Drahlín, Felbabka, Hvozdec, Chaloupky, Jince, Křešín, Láz, Malá Víska, Mirošov, Míšov, Nepomuk, Obecnice, Ohrazenice, Podluhy, Sádek, Skořice, Spálené Poříčí, Strašice, Štítov, Těně, Trokavec, Věšín, Vranovice, Zaječov
Dobrá voda Čachrov, Hartmanice, Prášily, Srní
Hradiště Bražec, Doupovské Hradiště
Libavá Kozlov, Luboměř pod Strážnou, Město Libavá
Milovice-Mladá Benátky nad Jizerou, Brodce, Čachovice, Jiřice, Lipník, Luštěnice, Milovice, Smilovice, Straky, Všejany
Ralsko Bělá pod Bezdězem, Bezděz, Doksy, Hamr na Jezeře, Mimoň, Mukařov, Noviny pod Ralskem, Osečná, Provodín, Ralsko, Stráž pod Ralskem, Zákupy

Maximální výše dotace na fotovoltaiku je 200 000 Kč

Výše dotace na fotovoltaiku se odvíjí od instalovaného výkonu FVE a kapacity baterií. Maximální dotace Nová zelená úsporám na fotovoltaiku zůstává ve výši 200 000 Kč pro jeden rodinný dům.

Máte nárok na dotační bonus pro znevýhodněné kraje a obce? Pak si k výši dotace připočtěte ještě 10% bonus. Maximální dotace na fotovoltaiku pro podporované oblasti tak činí 220 000 Kč.

Instalované části systému FVE Výše podpory
Minimální instalace o výkonu 2 kWp 60 000 Kč
Minimální instalace o výkonu 2 kWp s využitím tepelného čerpadla 100 000 Kč
Za každý 1 kWp instalovaného výkonu nad 2 kWp 10 000 Kč
Za každou 1 kWh akumulačního systému 10 000 Kč

Příklad výpočtu dotace Nová zelená úsporám na fotovoltaiku

Fotovoltaická elektrárna o výkonu 9,84 kWp a baterie s kapacitou 10,24 kWh

  • Za první 2 kWp (bez tepelného čerpadla) je dotace 60 000 Kč.
  • Zbývající výkon 7,84 kWp se vynásobí 10 000 Kč, tj. 78 400 Kč.
  • Kapacita baterií 10,24 kWh se vynásobí 10 000 Kč, tj. 102 400 Kč.
  • Celková výše dotace po sečtení jednotlivých položek by činila 240 800 Kč, ale maximální výše podpory je 200 000 Kč.

Podívejte se na zkušenosti s Nová zelená úsporám z praxe. Na našem Facebooku najdete fotky realizovaných FVE systémů včetně výše dotace, kterou jsme pro klienty vyřídili.

Příspěvek na wallboxy se snižuje na polovinu

Další novinkou v dotaci Nová zelená úsporám je snížení podpory na wallboxy. Nově můžete čerpat pouze 15 000 Kč na pořízení jedné domácí nabíječky elektromobilů. Dotace na wallboxy se tak snižuje na polovinu, protože dříve bylo možné získat příspěvek 30 000 Kč na nákup dvou domácích nabíjecích stanic.

Co je nutné splnit pro nárok na Zelenou úsporám na fotovoltaiku

Solární panely pořízené s dotací NZÚ

Maximální podporovaný výkon 10 kWp

Maximální podporovaný výkon systému z dotačního programu Nová zelená úsporám činí 10 kWp. Na střechu si sice můžete nainstalovat panely o vyšším výkonu, ale na kWp nad limit už nedostanete podporu.

Pouze pro nově instalované fotovoltaiky

Dotace Nová zelená úsporám se vztahuje jen na nově instalované systémy. Nelze ji čerpat na úpravy stávající fotovoltaiky, a to ani na rozšíření systému o bateriové úložiště.

Správná kapacita baterie

Pro uplatnění dotace na baterie musí být jejich kapacita (v kWh) v rozmezí jednonásobku až dvojnásobku instalovaného výkonu fotovoltaiky (v kWp).

Například pro výkon fotovoltaiky 7 kWp musí mít bateriové úložiště kapacitu 7 až 14 kWh. Můžete si nainstalovat nižší i vyšší kapacitu akumulátorů, ale tím pádem musíte počítat s omezením dotace. Na akumulaci pod 7 kWh nelze využít žádnou podporu. Ani na dodatečné kWh nad kapacitu 14 kWh už vám nebude vyplacena vyšší dotace.

Lithiová baterie

Dotační program Nová zelená úsporám podporuje výhradně systémy s lithiovými bateriemi. Na akumulátory na bázi olova (vč. gelových, AGM a trakčních), Ni-MH, Ni-Fe se dotace na fotovoltaiku nevztahuje.

Připojení k distribuční síti

Podmínkou získání dotace Nová zelená úsporám na fotovoltaiku je připojení solární elektrárny k distribuční síti. Výjimku získáte pouze v případě, že rodinný dům není vůbec připojen k distribuční soustavě nebo z důvodu, že provozovatel distribuční soustavy připojení FVE systému nepovolil. Na dotaci tak dosáhnou i domácnosti v oblastech, kde se již naplnila kapacita pro připojení fotovoltaických elektráren do distribuční soustavy.

Splnění technických parametrů

Podmínky Nová zelená úsporám stanovují také přesné technické parametry, které musí fotovoltaická elektrárna splňovat, aby pro ni dotace platila. Jedná se například o účinnost fotovoltaických panelů nebo měniče. S námi můžete být bez obav – solární elektrárny nainstalované Solar Brothers splňují veškeré technické parametry potřebné pro získání dotace.

10 tipů, jak se nespálit při výběru firmy na fotovoltaiku

10 tipů, jak se nespálit při výběru firmy na fotovoltaiku

Nekoukejte jen na nízkou cenu. Čtěte recenze, chtějte služby na klíč a garantovanou rychlost dodání. Co dalšího zvážit při výběru firmy na fotovoltaiku?

Číst článek

Dotace na fotovoltaiku i pro chatu

V nových podmínkách programu Nová zelená úsporám zůstává možnost čerpat dotaci na fotovoltaiku instalovanou na rekreační objekty (chaty a chalupy bez čísla popisného). Podmínkou je, že má někdo v objektu trvalé bydliště alespoň 24 měsíců před podáním žádosti o dotaci NZÚ. To doložíte kopií občanského průkazu nebo výpisem z registru obyvatel. Jiné dokumenty (např. platby za popelnice, internet nebo potvrzení z obecního úřadu) nejsou dostačující.

Od kdy platí Nová zelená úsporám 2023?

Příjem žádostí o dotaci NZÚ podle stávajících podmínek končí 30. června 2023. O dotaci na fotovoltaiku podle nových pravidel můžete žádat od září 2023. To ale neznamená, že instalaci fotovoltaiky musíte přes léto odložit.

Dotační prázdniny se vztahují pouze na příjem žádostí, netýkají se realizací. O dotaci Nová zelená úsporám můžete žádat i zpětně, a to na projekty realizované po 1. lednu 2021. Léto tak představuje ideální období k instalaci fotovoltaiky. S naší garancí montáže do 60 dní od podpisu smlouvy ještě zachytíte letní paprsky.

Jak si zažádat o Zelenou úsporám

Žádost o dotaci Nová zelená úsporám nemusíte podávat svépomocí. Postaráme se o kompletní vyřízení dotace na fotovoltaiku. Nechte si od nás vypracovat nezávaznou cenovou nabídku a zjistěte, na jak vysokou dotaci dosáhnete.

Nechte to celé na nás!

Zanechte nám na sebe kontakt a náš obchodní zástupce se Vám nezávazně ozve s konzultací ohledně montáže fotovoltaické elektrárny u Vás doma.

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem vyřízení nezávazné konzultace.

Kontaktujte nás

Solar Brothers s. r. o.

Domažlická 1256/1,
Žižkov, 130 00 Praha 3
IČ: 17398908

C 371044 vedená u Městského
soudu v Praze
Kontakty

Karel Černý, jednatel
+420 736 751 763
karel.c@solarbrothers.cz

Pavel Kasal, jednatel
+420 775 652 451
pavel.k@solarbrothers.cz
Kde působíme

Praha
Středočeský kraj
Ústecký kraj
Liberecký kraj
Královehradecký kraj
Pardubický kraj
Plzeňský kraj
Karlovarský kraj
Jihočeský kraj
Vysočina
mapa