10 tipů, jak se nespálit při výběru firmy na fotovoltaiku

Negativních zkušeností s dodavateli fotovoltaiky přibývá, proto byste s výběrem instalační firmy měli být opatrnější než kdy dříve. Na co přesně se zaměřit?

1. Pozor na podezřele nízkou cenu fotovoltaiky

Nízká cena fotovoltaické elektrárny sice vypadá na první pohled lákavě, ale většinou skrývá nějaký háček. Levná fotovoltaika obvykle značí, že dodavatel používá nekvalitní komponenty nebo zastaralé technologie. Například fotovoltaické panely s účinností 13 % budou určitě levnější než panely s účinností 21 % . Na druhou stranu vám levné panely neposkytnou takový výkon, a navíc zaberou hodně místa na střeše.

Další možný zádrhel levné fotovoltaiky spočívá v kvalitě práce. Výjimkou není porušování standardů a předpisů, poškození střechy při montáži panelů nebo natažení kabelů způsobem, který hyzdí celý dům. Přitom zfušovanou práci bývá obtížné reklamovat. Nejlevnější fotovoltaika vám tak nakonec může přinést finanční ztráty a zklamání.

2. Návrh fotovoltaiky musí být šitý na míru

Fotovoltaický systém nejde navrhnout od stolu. Nejdříve musí dodavatel fotovoltaiky osobně prohlédnout nemovitost a zhodnotit, jaké řešení je vůbec proveditelné. Alespoň tak to děláme v Solar Brothers. Přijedeme k vám domů na technickou schůzku zdarma a teprve poté vypracujeme nezávaznou cenovou nabídku.

„Na technické schůzce navrhneme výkon fotovoltaiky podle potřeb klienta. V úvahu bereme celkovou spotřebu a její průběh během roku, velikost střechy a samozřejmě finanční možnosti. Zvolíme umístění panelů a střechu zaměříme, abychom si byli jisti, že se na ni zamýšlený výkon vejde. Také ověříme, zda elektroměrový rozvaděč splňuje platné připojovací podmínky,“ popisuje průběh schůzky Pavel Kasal, jednatel Solar Brothers.

Zároveň si s vámi ujasníme, proč si fotovoltaiku vlastně plánujete pořídit. Chcete ušetřit na elektřině? Bojíte se nejisté situace na trhu energií? Usilujete o větší soběstačnost? To všechno má vliv na návrh fotovoltaické elektrárny – její výkon, typ a počet panelů či kapacitu baterií. Podle vašich potřeb navrhneme individuální řešení, spočítáme návratnost a vytvoříme grafický návrh umístění panelů.

Napište si o návštěvu našeho technika. Zdarma a bez závazků.

3. Čtěte recenze firem na fotovoltaiku

Solární panely nainstalované dodavatelem Solar Brothers

Jak se ukázalo v posledních měsících, ani velké společnosti s mnohaletými zkušenostmi nejsou zárukou, že instalace fotovoltaiky proběhne bez problémů. Jak tedy vybrat firmu na fotovoltaiku a zjistit, jestli je důvěryhodná?

Prohlédněte si realizované zakázky, čtěte zkušenosti zákazníků a vyhledejte si hodnocení fotovoltaických firem online. Recenze fotovoltaiky najdete například na Google.com nebo Firmy.cz. Firmu si můžete prověřit také na VašeStížnosti.cz.

„Solar Brothers jsem oslovil na veletrhu na Letné a nechal jsem si vypracovat nabídku. Pro lepší orientaci v cenách a v termínech realizací jsem oslovil i konkurenční firmy, a to jednoznačně rozhodlo pro Solar Brothers. Zatímco konkurenční firma odložila první termín a po následné prohlídce technika přestala komunikovat, Solar Brothers plnil všechny dohodnuté termíny a vždy byli na telefonu (včetně víkendu) k dispozici. Elektrárnu mám hotovou do dvou měsíců od prvního setkání, plně funkční a maximální spokojenost.“ Jaroslav Ševců, recenze z portálu Firmy.cz

Solární panely nainstalované dodavatelem Solar Brothers

4. Rychlost dodání? Smluvně garantována

Kvůli vysokému zájmu zákazníků si firmy na fotovoltaiku nabraly zakázky, které nejsou schopny realizovat v termínu. Problém už není v dodávkách materiálu, na vině je hlavně nedostatek montážníků. A tak od podpisu smlouvy po instalaci fotovoltaické elektrárny mnohdy uplyne téměř rok!

Jak se takovým nespolehlivým firmám vyhnout? Vybírejte z nabídek, které vám rychlost dodání zaručují ve smlouvě. V Solar Brothers aktuálně garantujeme instalaci fotovoltaiky do 60 dní od podpisu smlouvy.

5. Vidíte upřímnou snahu pomoci?

Nenechte se nalákat na atraktivní marketingové slogany, ale raději si všímejte, jestli k vám firma přistupuje s upřímnou snahou pomoci. Nejlepší fotovoltaické firmy neslibují modré z nebe, ale naopak kriticky zhodnotí, jestli se vám solární elektrárna vyplatí. Měly by vás upozornit na možné problémy s instalací, prodlevy ve vyřízení dotace nebo připojení k distribuční síti.

„Naše zákazníky vždy upřímně seznámíme se všemi uskalími, která může instalace fotovoltaiky přinést. Když například během vyřizování administrativy zjistíme, že distributor nepovolí připojení fotovoltaické elektrárny do distribuční soustavy, navrhneme náhradní řešení. Pokud se klient přesto rozhodne, že je pro něj nepřipojení k distribuční síti důvodem k odstoupení od smlouvy, vracíme mu zálohu v plné výši, což také smluvně garantujeme,” vysvětluje Pavel Kasal.

Pokud máte pocit, že se instalační firma snaží vše malovat narůžovo a veškeré vaše námitky smete rychle pod stůl, raději se obraťte na jiného dodavatele fotovoltaiky.

6. Sledujte rychlost a kvalitu komunikace

Nechali jste si vypracovat cenovou nabídku, ale na upřesňující dotazy vám nikdo neodpovídá? Číslo na telefonní linku je stále nedostupné? Pak zbystřete. Jestli komunikace s firmou na fotovoltaiku vázne už od začátku, pravděpodobně to nebude lepší ani po podpisu smlouvy.

Dejte přednost společnosti, která obratem odpovídá na vaše dotazy. Nechte si vysvětlit vše, čemu nerozumíte nebo o čem máte pochybnosti. A také vnímejte, s kým vlastně mluvíte. Pokud si vás zákaznický servis přehazuje jako horkou bramboru, může se dost protáhnout, než se vůbec dovoláte někomu relevantnímu.

My dáváme přednost osobnímu přístupu, a proto se s dotazy můžete obrátit přímo na jednatele společnosti:

  • Karel Černý +420 736 751 763, karel.c@solarbrothers.cz
  • Pavel Kasal +420 775 652 451, pavel.k@solarbrothers.cz

7. Vsaďte na komplexní služby

Střídač a baterie k fotovoltaice dodané firmou Solar Brothers

Solidní firma na fotovoltaiku poskytuje služby na klíč. Postará se nejen o instalaci fotovoltaické elektrárny, ale také o vypracování projektové dokumentace a kompletní vyřízení dotace Nová zelená úsporám. Samozřejmostí je zajištění připojení do distribuční sítě, včetně úprav rozvaděče elektroměru, aby odpovídal požadavkům vaší distribuční společnosti.

Střídač a baterie k fotovoltaice dodané firmou Solar Brothers

8. Záruční a pozáruční servis fotovoltaiky

Ani nejlepší fotovoltaická firma vám nezaručí, že se nic neporouchá. Ale měla by vám zaručit, že když se něco pokazí, poskytne vám rychlý záruční a pozáruční servis. Při výběru instalační firmy se zajímejte také o délku záruky na jednotlivé komponenty.

V Solar Brothers nabízíme záruku 10 let na asymetrický střídač a baterie. Na fotovoltaické panely dostanete záruku 12 let a dokonce 25 let na lineární výkon panelů – to znamená, že i po 25 letech zůstává zachováno minimálně 84,4 % jejich výkonu.

9. Cenová nabídka bez skrytých poplatků

Cenová nabídka musí být jasná a transparentní. Od dodavatele fotovoltaiky vyžadujte nabídku, která je rozepsána na jednotlivé položky, včetně nákladů na montáž. Nechte si jasně vysvětlit, co je zahrnuto v ceně a v jakém případě by vám firma účtovala vícenáklady.

Dejte si pozor také na výši zálohy. Neměla by přesáhnout 60 % z celkové částky. Druhou část ceny doplatíte až po uvedení fotovoltaické elektrárny do provozu.

10. Porovnejte si více nabídek

Investice do fotovoltaiky činí řádově stovky tisíc korun, a tak byste výběru spolehlivého dodavatele měli věnovat dostatek času. Nechte si vypracovat několik cenových nabídek a porovnejte je mezi sebou. A pokud vám cokoliv není jasné, ptejte se.

V Solar Brothers vám vše rádi vysvětlíme a navrhneme fotovoltaickou elektrárnu na míru vašim potřebám. Díky garanci instalace do 60 dní od podpisu smlouvy stihnete využít ještě letošní letní paprsky a hned začnete šetřit. Kontaktujte nás a domluvte si nezávaznou schůzku u vás doma zdarma.

Nechte to celé na nás!

Zanechte nám na sebe kontakt a náš obchodní zástupce se Vám nezávazně ozve s konzultací ohledně montáže fotovoltaické elektrárny u Vás doma.

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem vyřízení nezávazné konzultace.

Kontaktujte nás

Solar Brothers s. r. o.

Domažlická 1256/1,
Žižkov, 130 00 Praha 3
IČ: 17398908

C 371044 vedená u Městského
soudu v Praze
Kontakty

Karel Černý, jednatel
+420 736 751 763
karel.c@solarbrothers.cz

Pavel Kasal, jednatel
+420 775 652 451
pavel.k@solarbrothers.cz
Kde působíme

Praha
Středočeský kraj
Ústecký kraj
Liberecký kraj
Královehradecký kraj
Pardubický kraj
Plzeňský kraj
Karlovarský kraj
Jihočeský kraj
Vysočina
mapa