Návratnost fotovoltaiky: Ověřte si, jak rychle se vám investice vrátí

Chcete si pořídit fotovoltaiku, ale máte pochybnosti, jestli pro vás bude finančně výhodná? Návratnost fotovoltaické elektrárny závisí na mnoha faktorech. Pomůžeme vám pochopit, kdy má fotovoltaika smysl a vypočítat, za jak dlouho se investice vrátí právě vám.

Jaká je návratnost fotovoltaiky 2023?

Ceny elektřiny pomalu klesají pod vládní strop, a tak se objevují obavy, jestli se fotovoltaika ještě vyplatí. Je pravda, že oproti loňskému roku se návratnost fotovoltaiky o něco prodloužila. Zatímco loni byla i kratší než 7 let, letos se u našich zákazníků pohybuje v průměru kolem 10 let. To je ale stále skvělé v porovnání s životností fotovoltaické elektrárny. Tu vám dokonce garantujeme pomocí nadstandardních záruk – 25 let na lineární výkon panelů a 10 let na střídač i baterie.

Navíc v dlouhodobém horizontu se nedá očekávat, že by ceny elektřiny dále výrazně klesaly. Spíše naopak. Po celé Evropě se uzavírají uhelné elektrárny, v Německu dokonce i jaderné. V budoucnu tak hrozí nejen to, že elektřina zdraží, ale že jí ani nebude dost. Rozhodně byste tak o vlastním zdroji v podobě fotovoltaických panelů měli uvažovat. Nechte si spočítat návratnost přímo pro svůj dům.

Co má vliv na návratnost fotovoltaiky

Spotřeba elektřiny v domácnosti

Čím více elektřiny spotřebujete, tím vyšší účty za energie platíte, a tím pádem vám solární elektrárna nabízí větší potenciál ušetřit. Kolik přesně uspoří fotovoltaika záleží samozřejmě na tom, jak se vám podaří elektřinu ze solárů využít. Všeobecně ale platí, že u domácností s nízkou spotřebou (cca pod 3 MWh) vychází příliš dlouhá návratnost. Část nákladů na pořízení fotovoltaiky (např. cena střídače nebo náklady na instalaci) se totiž s velikostí solární elektrárny tolik nemění.

Denní a roční cyklus spotřeby

Návratnost fotovoltaiky se hodně odvíjí od životního stylu rodiny. Ideální je, abyste maximum elektřiny zužitkovali přímo v domě. A protože jen málokterá rodina zůstává doma během dne, pomůže nesoulad výroby a spotřeby vyrovnat bateriový systém. Ke kratší návratnosti fotovoltaické elektrárny přispěje také vyšší spotřeba elektřiny v letních měsících – třeba na vytápění bazénu nebo klimatizaci.

Výkon fotovoltaické elektrárny

Nejde jen o počet panelů, ale zejména o jejich orientaci, sklon a klimatické podmínky. Čím vyšší výkon dokážete ze solárů dostat, tím kratší návratnosti dosáhnete. Ideální je instalovat fotovoltaické panely směrem na jih se sklonem 35°. Ke kratší návratnosti fotovoltaiky přispěje také vyšší efektivita solárních panelů – naše panely Longi s účinností 20,7 % patří ke špičce na evropském trhu.

Dotace Nová zelená úsporám

V rámci programu Nová zelená úsporám dosáhnete na dotaci na fotovoltaiku až 200 000 Kč. Pro obyvatele zvýhodněných obcí je připraven ještě 10% bonus. Dotace vám tak pokryje až polovinu pořizovacích nákladů, a tím výrazně zkrátí dobu návratnosti fotovoltaiky. Pro domácnosti, které dotaci nemohou čerpat (např. z důvodu instalace elektrárny na rekreační objekt, kde nikdo nemá trvalé bydliště déle než 24 měsíců), instalace fotovoltaiky obvykle ekonomicky nedává smysl.

Cena elektřiny

Při výpočtu návratnosti fotovoltaické elektrárny hraje velkou roli jak cena za odebíranou elektřinu, tak výkupní cena elektřiny, za níž prodáváte přebytky do sítě. Čím jsou ceny elektřiny vyšší, tím kratší je doba návratnosti fotovoltaiky. Dosáhnete totiž vyšších úspor na odběru elektřiny a zároveň prodáte přebytky za více peněz.

Výpočet návratnosti fotovoltaiky

Způsobů, jak vypočítat návratnost fotovoltaiky, existuje mnoho. Na internetu najdete i kalkulačky návratnosti fotovoltaiky, které vám přibližně spočítají, za jak dlouho se investice vrátí. Většinou ale nejsou moc přesné, protože neberou v úvahu například sklon střechy nebo rozložení spotřeby v průběhu roku.

Reálná návratnost fotovoltaiky se odvíjí od mnoha faktorů, které se v čase mění. Proto pro výpočet používáme speciální software. V něm můžeme kalkulovat s různými scénáři. To nám pomůže navrhnout fotovoltaiku na míru vašim potřebám tak, aby se vám vyplatila.

1. Příklad z praxe – fotovoltaika pro dům s bazénem a klimatizací

Pan Svoboda žije v rodinném domě s manželkou a dvěma dětmi. Dům má bazén a klimatizaci, elektřinou se také ohřívá voda. Celková roční spotřeba elektřiny činí 14 MWh.

Pro pana Svobodu jsme navrhli fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 6,97 kWp s akumulací 10,24 kWh. V domě se využije přes 80 % elektřiny ze solárů, zbytek se prodává do sítě – aktuálně za 3 Kč/kWh. Ze sítě odebírá elektřinu za cenu 4,5 Kč/kWh. To znamená, že ročně ušetří na elektřině přes 27 tisíc korun a prodejem přebytků si ještě přivydělá téměř 4 tisíce korun.

Tak vychází návratnost investice do fotovoltaiky na 8 let. Skutečná návratnost fotovoltaiky ale může být ještě mnohem kratší, pokud v budoucnu dojde k navýšení cen elektřiny.

Roční spotřeba elektřiny 14 MWh
Instalovaný výkon panelů 6,97 kWp
Sklon, orientace panelů 40°, 0° (přesně na jih)
Akumulace 10,24 kWh
Energie vyrobená fotovoltaikou za rok 7,45 MWh
Energie z fotovoltaiky využitá v domě 6,14 MWh
Cena fotovoltaického systému 473 225 Kč
Dotace 220 000 Kč (v obci s bonusem)
Cena po odečtení dotace 253 225 Kč
Návratnost investice 8 let

2. Příklad z praxe – fotovoltaika pro dům s tepelným čerpadlem

V tomto případě se jedná o kalkulaci pro dům pana Pokorného. Dům vytápí tepelným čerpadlem, a tak se většina elektřiny spotřebuje v zimě. Ačkoliv obvykle navrhujeme systémy tak, aby alespoň polovinu vyrobené elektřiny zákazníci zužitkovali v domě, pan Pokorný se rozhodl pro větší fotovoltaiku a prodej velkého množství přebytků do sítě. V loňském roce to znamenalo, že se mu investice do fotovoltaiky vrátí za 7 let. Ale ani teď, kdy ceny elektřiny poklesly o víc jak 25 %, nevychází návratnost vůbec špatně, a to na 9 let. Na spotřebě elektřiny aktuálně ušetří bezmála 20 tisíc a prodejem přebytků si vydělá přes 18 tisíc korun ročně.

Roční spotřeba elektřiny 9,25 MWh
Instalovaný výkon panelů 9,84 kWp
Sklon, orientace panelů 35°, jih (10° odklon směrem na východ)
Akumulace 10,24 kWh
Energie vyrobená fotovoltaikou za rok 10,56 MWh
Energie z fotovoltaiky využitá v domě 4,41 MWh
Cena fotovoltaického systému 529 575 Kč
Dotace 220 000 Kč (v obci s bonusem)
Cena po odečtení dotace 309 575 Kč
Návratnost investice 9 let

Napište si o výpočet návratnosti fotovoltaiky pro váš dům. Připravíme ho pro vás společně s nezávaznou cenovou nabídkou.

5 tipů, jak zkrátit návratnost fotovoltaiky

  • Nesnažte se na střechu umístit co nejvíce panelů a nechte si navrhnout velikost systému podle spotřeby. Velké množství přetoků zvyšuje vaši závislost na vývoji cen elektřiny.
  • Synchronizujte výrobu se spotřebou. S tím vám pomůže chytrý asymetrický střídač a akumulátory, do nichž můžete ukládat energii pro použití v době, kdy solární panely nevyrábí.
  • Monitorujte výrobu z fotovoltaiky a spotřebu elektřiny v reálném čase pomocí mobilní aplikace. Tak můžete výrobě přizpůsobit provoz domácnosti a dosáhnout maximální efektivity. Budete například přesně vědět, v kolik hodin zapínat energeticky náročné spotřebiče.
  • Využijte výhod Smart Home. Se zužitkováním elektřiny z fotovoltaiky vám pomohou chytré zásuvky a spotřebiče. Ty vám umožní načasovat zapnutí spotřebičů během dne, kdy solární panely vyrábí nejvíce energie.
  • Přemýšlejte dopředu. Pokud si plánujete v budoucnu pořídit bazén nebo klimatizaci, přizpůsobte tomu výkon fotovoltaiky už dnes. Dobře si rozmyslete také pořízení baterií. Když se rozhodnete pro jejich zakoupení až později, už na ně nedostanete dotaci.

Nechte to celé na nás!

Zanechte nám na sebe kontakt a náš obchodní zástupce se Vám nezávazně ozve s konzultací ohledně montáže fotovoltaické elektrárny u Vás doma.

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem vyřízení nezávazné konzultace.

Kontaktujte nás

Solar Brothers s. r. o.

Domažlická 1256/1,
Žižkov, 130 00 Praha 3
IČ: 17398908

C 371044 vedená u Městského
soudu v Praze
Kontakty

Karel Černý, jednatel
+420 736 751 763
karel.c@solarbrothers.cz

Pavel Kasal, jednatel
+420 775 652 451
pavel.k@solarbrothers.cz
Kde působíme

Praha
Středočeský kraj
Ústecký kraj
Liberecký kraj
Královehradecký kraj
Pardubický kraj
Plzeňský kraj
Karlovarský kraj
Jihočeský kraj
Vysočina
mapa